Du är här

2018-01-24

I would be good, del 6

"Jag hatar det och när självömkan kommer smygande rabblar jag sinnesrobönen"

Att ha perspektiv på livet är något nödvändigt.
Självdistans är otroligt viktigt för mig och något jag även värdesätter hos andra. Finns det något mer oattraktivt än självömkan? Tveksamt, men den äckliga egenskapen är svår att inte snudda vid ibland. Jag hatar det och när självömkan kommer smygande rabblar jag sinnesrobönen i mitt huvud. ”… acceptera det du inte kan förändra Kicki, förändra det du kan och inse skillnaden!”

Det som kan vara svårt att leva med är min progressiva, obotliga sjukdom och vad den innebär. Jag skulle vilja säga att jag accepterat att jag är sjuk och det är väl så gott som sant, men ibland är jag i "självömkanträsket" och nosar.
Tankar som ”varför kan det inte forskas fram någon bromsmedicin?” och ”jag orkar inte vara beroende av hjälp dygnet runt!” och så vidare, kommer ibland.
Att ständigt bli påmind, speciellt på mina årliga ”kroppsbesiktningar”, att jag sakta blir sämre och sämre och att vara tvungen att byta assistenter titt som tätt, lära känna och släppa in nya människor i mitt liv är klart det jobbigaste.
 
Innan jag tog mod till mig att visa mig ute i rullstol för tretton år sedan, så läste jag boken ”Självkänsla nu!” av Mia Törnblom. Efter att jag läst den boken förstod jag skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Framförallt att det är en skillnad.
Min självkänsla, att jag duger som jag är, var på botten förut men jag kravlade mig sakta men säkert uppåt. Den är fortfarande inte på topp och lär aldrig bli det och där kommer också självömkan in.
Mitt självförtroende, min förmåga att prestera, har däremot varit hyffsat bra. Visst, den dippar också ibland men inget jag lider av.

Livet är jobbigt, mer eller mindre för alla skulle jag tro, men det hjälper att påminna sig om att det alltid finns de som har det värre. Mycket värre! För mig hjälper det mycket att påminna mig om att jag faktiskt lever i Sverige.

Fler blogginlägg

Lyssnarnas Sommarvärd
2018-08-13

Lyssnarnas Sommarvärd

"Jag ser framemot att komma igång med träning, jobb, hundkurs osv. och framförallt lite svalare väder"

Semester
2018-07-16

Semester

 "Själv tycker jag det är lite för mycket av det goda och klimatångesten gör sig påmind!"

Gone too soon
2018-06-08

Gone too soon

"Jag har i hela mitt vuxna liv fängslats och känt mig berörd av dessa artisters tragiska livsöden..."