Du är här

2018-08-13

Lyssnarnas Sommarvärd

"Jag ser framemot att komma igång med träning, jobb, hundkurs osv. och framförallt lite svalare väder"

Då var semestern över. Småtråkigt, men det ska bli skönt med lite rutiner igen tycker jag som har ett stort kontrollbehov. Jag ser framemot att komma igång med träning, jobb, hundkurs osv. och framförallt lite svalare väder.

Efter några otroligt varma dagar i Hälsingland åkte jag, min sambo och Nelson hem till Stockholm igen. Vi åkte sent på kvällen då AC:n i vår bil inte fungerar. Ilandsproblem, jag vet. Jag och min sambo kanske hade stått ut med hettan mitt på dagen men för vår hund Nelson hade det blivit livshotande. Om inte annat djurplågeri.

När vi åker längre sträckor brukar vi passa på att lyssna på några bra radioprogram och den här kvällen blev det sommarpratarna på P1. Det var den sommarpratare som lyssnarna röstat fram till årets sommarvärd. Jonas Waltelius, 33 år, från Linköping.

Programmet handlar om när Jonas liv vänds upp och ner. 2013 bryter Jonas nacken under en kampsportövning på sin svensexa. Han berättar om vad det innebär både fysiskt och psykiskt. Om hur han upplever det att nu blivit beroende av personlig assistans, hur komplext det är, en slags hatkärlek. Något jag kan relatera till.

Han säger att han måste lita på att andra människor gör som han skulle gjort, och ställer sig frågan hur en förmedlar det till någon en inte känner?  Människor som han möter och anställer som personliga assistenter har ju egna identiteter och värderingar som han måste ha överseende med. De kan tycka att det kvittar att komma i tid, inte spelar någon roll om de pratar i telefon på arbetstid, eller att det inte gör så mycket om de sjukanmäler sig en kvart innan sitt arbetspass.

Han understryker att det inte är ok och att de naturligtvis ska anpassa sig till de regler som råder på sin arbetsplats. Men förstår också, utan att ha egen erfarenhet av att jobba som personlig assistent hemma hos någon, att det är ett svårt yrke. Förmodligen lika svårt att jobba i någons hem som att ha någon jobbandes hemma hos sig.

Avslutningsvis säger han att alla ska veta att han inte har något annat val än att ha personlig assistent hemma hos sig. Det är personliga assistenters jobb, men det är han och hans familjs vardag och liv. Men han är såklart tacksam över att få möjligheten till asisstans också. Att ha en bra assistent gör hans och deras liv så mycket enklare. Och jag håller med, det är komplext, utan personlig assistans fungerar inte vardagen och livskvaliten blir på botten, men det är svårt att vara beroende. Mycket svårt!  

Lyssna på Jonas sommarprat: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1077289?programid=2071

Fler blogginlägg

Earth hour 2019
2019-04-03

Earth hour 2019

"Earth hour! En symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar."

Klimatstrejk!
2019-03-18

Klimatstrejk!

Greta Tunberg höll tal på Mynttorget där hon sa, ”Vi står inför en existentiell kris, den största krisen någonsin. Ni vet vilka ni är som har skapat den här krisen”.

Februari
2019-02-13

Februari

"Jag tror en får en bättre insikt till hur det är att leva med personlig assistans, inte bara ur kundens perspektiv utan även dennes närstående. Plus att en får inblick i komplexiteten i att jobba som personlig assistent..."